Οι 5 κορυφαίες εταιρείες παροχής δεδομένων AML

Πόσο καλά ξέρεις τους πελάτες σου (KYC); 
Ξέρεις αν είναι πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (Peps) ή αν συμπεριλαμβάνονται σε λίστες κυρώσεων(sanctions lists);
Τα δεδομένα των πελατών σου είναι ενημερωμένα; 

Η διαδικασία συλλογής πληροφοριών από μελλοντικούς και υφιστάμενους πελάτες είναι εξαιρετικής σημασίας και αυτός είναι και ο λόγος που το AML Screening καθίσταται πλέον αναγκαίο σε κάθε τμήμα συμμόρφωσης (Compliance Department). Η διαδικασία AML Screening παρέχει στο γραφείο σας, δικηγορικό, ελεγκτικό ή εναλλακτικό πάροχο υπηρεσιών, την δυνατότητα αναζήτησης του μελλοντικού ή υφιστάμενου πελάτη σε λίστες πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (politically exposed persons – PEPs), διεθνής λίστες κυρώσεων (Sanctions lists) αλλά και άλλων συναφών λιστών όπως λίστες ενταλμάτων της Interpol, λίστες φορολογικών αδικημάτων και άλλων. Με την πολύτιμη πληροφόρηση που προσφέρουν οι λίστες αυτές το γραφείο σας μπορεί να εξακριβώσει σημαντικές πληροφορίες που αφορούν τους μελλοντικούς σας πελάτες αλλά και να ειδοποιηθεί για τυχόν αλλαγές στην κατάσταση κάποιου πελάτη όπως η πιθανή εκλογή του σε πολιτικό αξίωμα ή τυχόν εισαγωγή του σε λίστες κυρώσεων. Στο πλαίσιο αυτό παραθέτουμε τις 5 σημαντικότερες εταιρείες παροχής δεδομένων ΞΠΧ – Anti Money Laundering (AML).

Η εταιρεία Acuris Risk Intelligence ξεκίνησε το 2004 και είναι πλέον μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής δεδομένων για την καταπολέμηση του Ξεπλύματος Παράνομου Χρήματος (Anti Money Laundering – AML) με περισσότερα από 5 εκατομμύρια προφίλ. Προσφέρει στους χρήστες της εύρος έγκυρων δεδομένων μέσα από λίστες πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (PEPs), λίστες κυρώσεων (Sanctions Lists) καθώς επίσης και λίστες που αφορούν απάτες (Fraud) και αλλά και παραβίαση ασφάλειας στο διαδίκτυο (Cybersecurity). Η χρήση αυτών των δεδομένων αποτελεί ισχυρό όπλο για το τμήμα συμμορφωσης κάθε εταιρείας όσον αφορά την μείωση ρίσκου και την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των πληροφοριών των πελατών του. Η εταιρεία Acuris Risk Intelligence, εντάχθηκε πρόσφατα στον όμιλο ION ο οποίος εξυπηρετεί τις κεντρικές τράπεζες 66 χωρών για περισσότερα από 25 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. 

Η εταιρεία Refinitiv Worldcheckγνωστή μέχρι πρότινος σαν Thomson Reuters World Check με κύκλο εργασιών 6,25 δισεκατομμύρια δολάρια, πέραν των 40,000 πελατών και 400,000 τελικών χρηστών σε 190 χώρες, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής δεδομένων και υποδομών που αφορούν τον Χρηματοοικονομικό κόσμο. Συνδυάζοντας τα αξιόπιστα δεδομένα με την χρήση καινοτόμων τεχνολογιών η εταιρεία Refinitiv Worldcheck βοηθά τους χρήστες της να βελτιώσουν την απόδοση του τμήματος συμμόρφωσης (compliance department) καθώς και την σχετική ανάπτυξη του τομέα εξειδίκευσης τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία είναι μέλος του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου (London Stock Exchange).

Η εταιρεία LexisNexis Risk Solutions παρέχει στους πελάτες της, λύσεις και εργαλεία λήψης αποφάσεων με την χρήση καινοτόμας τεχνολογίας και πληθώρας δεδομένων για την καλύτερη δυνατή διαχείριση ρίσκων. Η LexisNexis Risk Solutions ανήκει στο LexisNexis Risk Solutions Group (RSG). Η RSG είναι μέρος της RELX, ενός παγκόσμιου παρόχου πληροφοριών και αναλυτικών στοιχείων, εξυπηρετώντας πελάτες του επιχειρηματικού κόσμου σε περισσότερες από 180 Χώρες.

Η εταιρεία Comply Advantage ξεκίνησε το 2014 με απώτερο σκοπό την βελτίωση παροχής δεδομένων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος (Anti Money Laundering – AML). Ετσι, αυτοματοποίησε την διαδικασία παραγωγής δεδομένων AML προσφέροντας στους πελάτες της συνεχώς ανανεωμένα δεδομένα, καθώς με αυτή την αυτοματοποίηση μείωσε και τον χρόνο ανανέωσης των δεδομένων από μήνες σε λεπτά. Η συγκεκριμένη καινοτομία κέρδισε βραβεία όπως το XCelent Advanced Technology Award, το LIBF Best Innovation For Corporate Onboarding και αυτή την στιγμή έχει περισσότερους από 500 πελάτες σε 75 χώρες.

Η Dow Jones ξεκίνησε ως ένα εξειδικευμένο πρακτορείο ειδήσεων στην Wall Street πριν 38 χρόνια και έχει εξελιχθεί σε ένα από τους μεγαλύτερους ομίλους ειδήσεων και πληροφοριών με αρκετά γνωστές και επιτυχημένες εταιρείες στο δυναμικό του όπως το The Wall Street Journal, το Dow Jones Newswires, το Factiva, το Barron’s, το MarketWatch και το Financial News. Ο όμιλος Dow Jones αποτελεί μια σύγχρονη πύλη δεδομένων με την χρήση καινοτόμας τεχνολογίας, εξειδικευμένων ερευνών και προσαρμοσμένων εφαρμογων για την καλύτερη δυνατή ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου. 

Οι 5 κορυφαίες εταιρείες παροχής δεδομένων AML